keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Yayoi Kusama - In Infinity

Lauantain Helsinki-visiitti piti sisällään Tuomaan Markkinoiden ja Kampin Korttelin avajaisten lisäksi nykytaiteilija ja surrealisti Yayoi Kusaman mykistävän upean taidepläjäyksen Helsingin taidemuseossa! Japanilaisen, pian 90-vuotiaan "pilkkujen kuningattaren" mielenterveysongelmista, eritoten hallusinaatioista, peloista ja pakkomielteistä kumpuava taide on esillä Tennispalatsissa tammikuun 22. päivään saakka. Todella vankka suositus kaikille taiteen ja kulttuurin ystäville, sekä taiteen kanssa ystävyyttä harkitseville! Vaikkapa oiva joululahjaidea!
Kusama on syntynyt 1929 Japanissa. Hän aloitti taideopinnot 1948 Kiotossa, mutta muutti 1950-luvun loppupuolella taiteilemaan muutamaksi vuosikymmeneksi New Yorkiin. Paniikkikohtausten vaivaamana Kusama palasi takaisin Japaniin 1970-luvulla ja asettui Tokioon psykiatriseen hoitolaitokseen, jossa hän edelleen asuu.
Verkostojen ja lenkkien ääretön toisto ovat Kusaman taiteen keskeisiä teemoja. Pilkutuksen peittämästä, hallusinaatioista syntyneestä taiteesta on tullut Kusaman tunnusmerkki, jonka avulla hän halusi "hävittää itsensä" valtaisiin toisteisiin teoksiin. Kusamalle maailma koostuu pilkuista. Meditatiivisessa maalusprosessissa verkostojen maalaminen oli fyysinen ja henkinen koettelemus, joka lähenteli taiteilijalle pakkomiellettä.
Kusaman hallusinaatiot ovat vaivanneet häntä lapsesta asti, joihin kuuluu mm. lapsuuden merkittävä kohtaaminen puhuvan kurpitsan kanssa. Kusama maalasi kurpitsoja jo 1940-luvulla ja palasi aiheen pariin uudestaan 1980-luvulla. Kurpitsat ovat Kusaman tunnetuin aihe, joita hän toistaa eri tekniikoilla.
Kusama tunnetaan myös suurikokoisista tilateoksistaan, ja häntä pidetäänkin installaatiotaiteen äitinä. Helsingin taidemuseon yli 200 teoksen joukossa on taulujen lisäksi paljon taidetta, jossa kävijä voi tulla osaksi taiteilijan luomaa psykedeelistä mielikuvitusmaailmaa. Taiteen rankasta syntyperästä huolimatta näyttely soveltuu koko perheelle, ja uskoisin, että meidänkin lapset olisivat olleet innolla osana värien ja muotojen lopuntota toistoa.
Bloggari pilkkumeressä.
Yllä värivalojen, pilkkujen, pallojen, veden ja peilien installaatio Hymn of Life.
2000-luvulla Kusama on maailman tunnetuimpia ja kalleimpia nykytaiteilijoita. Hän on tehnyt yhteistyötä muotisuunnittelijoiden, kuten Luis Vuittonin, Marc Jacobsin ja Issey Miyaken, sekä Coca-Colan kaltaisten brändien kanssa.
Alla Ikuinen Sieluni-maalaussarja, jonka maalaamisen Kusama aloitti 2009, pohjana taiteilijan ahdistavat näyt. Aluksi sarja käsitti 100 teosta, jotka hän sai valmiiksi puolessatoista vuodessa. Kusama maalaa sarjaa edelleen päivittäin, ja kuuleman mukaan kasassa on tällä hetkellä jo 500 teosta. Kusama aikoo jatkaa maalaamista kuolemaansa saakka, tavoitteenaan saada kasaan tuhat maalausta.
Näyttelysalin ulkopuolella, Tennispalatsin alakerrassa on interaktiivinen Häivytyshuone, joka kokee Kusama-tyylisen muodonmuutoksen pikkuhiljaa "oman elämänsä taiteilijoiden" liimatessa värillisen tarrapallon valkoiseen huoneeseen. Jos liikut Kampin nurkilla, etkä ehdi koko näyttelyä koluta läpi, kannattaa käydä katsastamassa ainakin tämä ilmainen installaatio! Samoin, kuin tuhannesta teräspallosta koostuva Narkissos-puutarha Kampin metriksellä.

Kuten jo alussa kirjoitin, oli näyttely varsin mykistävä ja upea, mutta toisaalta myös hyvin surullinen. Paljon ajatuksia ja mielenmyllerrystä herätti juuri Kusaman mielenterveysongelmat ja se tosiasia, että vaikka maalaaminen piti hänet hengissä, tällaiseen taiteeseen hän ei tietenkään olisi kyennyt ihan tervejärkisenä, tai onnistuneen lääkityksen/hoidon alaisena.

Menkää katsomaan ja kokemaan taiteen synnyttämää tunneskaalaa! 10 euroa tästä lystistä ei mene hukkaan!

2 kommenttia:

  1. Mä olen halunnut nähdä tän!
    Sopisko lapsillekin?

    VastaaPoista
  2. Mielestäni sopii. Muutama alostokuva Kusamasta ja yksi isompiteos, jossa orgiapuku... Joka siis iso paita, jonka sisällä neljä mallinukkea rinnakkain ja pukuun leikattu reiät sinne tänne. Mutta kun teoksia niin paljon, ei nämä hyppää silmille.
    Me aiotaan kyllä mennä uudestaan lasten kanssa!

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...