tiistai 20. syyskuuta 2016

Orakoje

Siinä se nyt komeilee. Uusi, vihreä, mootoripyörän kuvalla varustettu orakoje! 
Kojeen valmistamista varten kävimme kahdesti kunnallisella hammaslääkärillä. Ensimmäisellä kerralla otettiin muotit ja toisella kerralla luovutettiin koje, sekä harjoiteltiin sen käyttöä. Hammalääkärireissut sujuivat pojan osalta ongelmitta, sen verran paljon on kuuden vuoden aikana tutkimuksia ja toimenpiteitä hänelle tehty, että rutiinilla mentiin tälläkin kertaa. Tyhjäpää vanhemmat sen sijaan unohtivat foniatrin lähetteen ensimmäiseltä käyntikerralta. Onneksi oli mahdollista lähettää se muottien oton jälkeen laboratorioon, jossa koje sitten valmistettiin lähetteen ohjeiden mukaisesti...
Orakojeen käyttökin on sujunut hienosti. Ihan mielellään Vil sen suuhunsa laittaa, ja pitää tunnista kahteen kerrallaan, samalla legoja rakennellen tai telkkaria katsellen. Myös pidemmät automatkat ovat käteviä kielijumppaamiseen. Kitalaessa on helmi, jota on tarkoitus pyörittää kuin moottoripyörän rengasta! Lisäksi hampaiden takana on nystyröitä. 

Vilillä orakojeen käyttötarkoitus on kuulovamman vuoksi lähinnä artikulaatioon, eli ääntämiseen tarvittavien kielen täsmällisten liikkeiden harjoittelemiseen, sekä ohjaamaan kieltä löytämään haluttuja kohteita ja liikemalleja.

Orakojetta voidaan käytetää lisäksi:
- harjoittamaan suun sisäisiä lihaksia
- eriyttämään kielen ja alaleuan liikkeitä
- vähentämään kielen työntymistä ulos suusta
- kuolaamisen hoitoon
- nielemisvaikeuksien helpottamiseen ja oikean nielemismallin harjoittamiseen
Kielijumppaa leikin tiimellyksessä.

4 kommenttia:

 1. Vau, vähänkö teille tuli upea koje! Meidän oma on ihan tylsä muovinen ilman mitään hienouksia. Hyvin se on silti tuloksia tuottanut, vaikka tuollaisella hienommalla olisi varmasti helpompi markkinoida treenaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin yllätyin miten hieno kojeesta tuli! Mulla oli joskus lapsena oikomishoitoon tällainen ihonvärinen basic-malli.. ;)

   Poista
 2. Hieno koje!Tälläisesta en oo kuullukaan vaikka itellä esikoisella on suun motoriikan ja siis puheen kanssa ongelmia ollut paljonkin.Monenlaista muuta terapiajuttua on kyllä ollut ja ovat auttaneet.Toivottavasti teillä on apua tästä vehkeestä��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan kannattaa ottaa puheeksi esim. puten kanssa. Olen kuullut aika monelta, että nopea ja tehokas apu ollut orakojeesta. Meillä L-äänne on opittu jo muutaman viikon aikana. :)

   Poista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...