torstai 11. elokuuta 2016

Kuulolla - L niinkuin laku

Orakojetta odotellessa lakun palanen on ihan ehdoton L-äänteen opiskelun apuväline! Ei ehkä se hammasystävällisin, ja saa aikaan myös aikamoista sisaruskateutta, mutta varsin tehokas! Meidän vaikeasti kuulovammainen poika lausuu ällän ns. huulien avulla, ei kieltä apuna käyttäen, niinkuin kuuluisi. Esimerkkinä pojan suusta lallallalaa kuulostaa vauvuavuavauaa.
Noin 1,5 cm pituinen laku asetaan pystyyn hampaiden väliin, jolloin blokataan suun ylimääräinen liikehdintä ja saadaan kieli pysymään hampaiden takana. Sitten vaan lallattelemaan! Lisäksi olen pyytänyt Viliä "työntämään" kielellä l-äänteen lakua vasten. Tämä auttaa kieltä myöhemmin hakemaan oikean paikkansa yläetuhampaiden takaa.

Tällaista olemme puuhastelleet kesäpuhteina puheterapeutin ohjeistuksella, ja selvää edistymistä lallattelussa on havaittu. Lakun kanssa L kuullostaa jo aivan oikealta. Ilmankin onnistuu, jos vaan muistuttaa oikeasta lausumisesta. :)

Instagramissa video harjoittelusta.

4 kommenttia:

 1. Hyvä vinkki! Meillä on nautittu päivittäin kinuskikastikkeesta ja poika on niin ylpeä, kun se on lääkärin (foniatrin) määräys :D Meillä poika oppi orakojeen saamisen jälkeen nopeasti l:n ja yllättävän nopeasti sai sen myös spontaanipuheeseen. Nyt S-tulee harjoitellessa ihan puhtaasti, mutta spontaanipuheeseen ei olla sitä saatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, että orakojeesta on ollut nopea apu! Meillä S on jo suht hyvin hallinnassa, mutta pientä hiontaa vielä tarvitaan.
   Mihin kinuskikastike auttaa? :D

   Poista
  2. Meillä pojalla puheongelmat johtuvat kieli-lihaksesta ja kinuskikastike on apuna jumppaamisessa. Sitä siis laitetaan tipoittain ylähuuleen, josta lapsi ne nuolaisee. Paljon hauskempaa ja herkullisempaa kuin tavallinen jumppa :D

   Poista
 2. No niinpä tietysti! Onpa hauska kikka tämäkin! :)

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...