sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Hyperrealismia epärealistisessa koossa - Ron Mueck

Tampereen miniloman kohokohtiin kuului ihan ehdottomasti visiitti Sara Hildénin taidemuseoon. Särkännimessä Näsijärven jylhällä rantakalliolla vanhojen puiden katveessa mainiolla paikalla sijaitsevassa museossa oli meneillään australialaisen kuvanveistäjä Ron Mueckin hyperrealistinen veistosnäyttely.
Näyttely alkoi paljon puhuttelevalla teoksella "Pari varjon alla", ja juuri sitä se todella oli  -  vanhempi pari loikoili keskellä lattiaa varjon alla. Mykistävät hyperrealistiset hahmot aina ilmeitä ja varpaankynsiä myöten, ainoastaan koko oli erärealistisen massiivinen.
Alla näyttelyn varmasti tunnetuin teos "jättimäisestä vauvasta", viralliselta nimeltään "A girl - tyttö". Aluksi teosten nimet tuntuivat jopa typeriltä. Nimissä ei ollut käytetty mitään mielikuvia, tunnetiloja tai muuta leikittelyä, vaan ne olivat just eikä melkein sitä mitä teoksessa oli. Esimerkkinä "Lakanaan kääriytynyt mies" (yllä), "Nuorukainen" ja "Pari varjon alla". Loppua kohden kävi hyvin selväksi, tai koin jonkin sortin valaistumisen, että taiteilija on kaikessa huyperrealimissaan halunnut jättää kaikki sanoitetut tunteet ja teoksen synnyttämään tunnetilaan viittavat vinkit pois, ja halunnut katsojan kokevan ja nimeävän syntyvät tunteet, sekä ajatukset teoksista itse.
Ja tunteita herättäviä jokainen veistos olikin. Vakavia, ehkä jopa surumielisiäkin. Kukaan hahmoista ei hymyillyt, itkenyt tai nauranut. Ainoastaan "Nuorukaisen" naamalla oli ihmettelevä ilme, kun hän hölmistyneenä katsoi vatsassaan verta vuotavaa haavaa. Pariskunta varjon alla oli niin ikään kasvoiltaan hyvin ilmeetön, mutta miehen käsi naisen käsivarrella ja naisen mieheen luoma katse olivat paljon puhuvia. Mieleenpainuvin oli nainen, joka kantoin pientä vauvaa suuren takinsa sisällä rintarepus,sa molemmissa käsissään kauppakassit ja naamallaan tyhjä katse kaukaisuuteen. Samainen nainen oli muutama teos aiemmin juuri synnyttänyt vauvan, joka makoili ilmeettömän äidin vatsanpäällä.
Jos kesäsuunnitelmat ovat vielä avoimena, suosittelen oikein lämpimästi Sara Hildénin Taidemuseota ja Ron Mueckin näyttelyä! Pikkulasten juttu  ei veittämättä ole, mutta isommille koululaisille varmasti puhutteleva kokemus. Tervemenoa Tampereelle!

KaunisKainuun kesäarvontaan osallistut Täällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...