keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Chateau Giscours

Bordeaux, lisää viiniä, kiitos! Maailman kuuluisimmalla viinialueella kun ollaan! Kongressireissu nimittäin huipentui tuhatpäisen vierasjoukon perjantai-illan viettoon sanoinkuvaamattoman upealla Chateau Giscours-viinitilalla. Kymmenien bussien muodostama letka vei meidät kongressikeskuksesta suurten viinipeltojen halki Chateau Giscoursiin noin ilta kello kahdeksaksi. Oli muuten ehkä elämäni tähän asti tyylikkäin tilaisuus!
Chateau Giscoursin tilan historia yhtää aina 1300-luvulle asti, jolloin linnan paikalla oli vartiotorni. Paikan todellinen historia sai alkunsa vuonna 1552, kun rikas Bordeauxilainen verhoilija Pierre de Lhomme osti "Guyscoutz" aatelistalon ja aloitti viinin viljelyn. Chateau Giscorsilla on ollut vuosisatojen aikana useita omistajia, ranskalaisten lisäksi myös esim. jenkkejä ja luxenburgilaisia. Nykyiseen muotoonsa tila kasvoi 1800-luvulla.
Linnanneidot nautiskelemassa ulkoilmamusiikista linnan sisäpihalla ennen illallisen alkua.
Tervetuliasmaistelut käynnissä. Viinijutskissa Bordeaux’n nimi yhdistetään maailman pitkäikäisimpiin, eli siis kalleimpiin punaviineihin. Eikä turhaan, sillä alueelta tulevat maailman kaikkeista kallein punaviini Château Petrus sekä valkoviini Château d'Yquem. Moukkamaisesti aion myöntää, että viinikulttuuri ja ennen kaikkea -termistö, menee meikäläiseltä täysin yli hilseen, vaikka kuinka olen niitä yrittänyt opiskella ja tankata. Mutta nou hätä, siitä huolimatta osasin oikein sujuvasti nauttia näitä maailman hienoimpia viinejä. Voilá, oikein maistuvia!
Tarjolla oli niin puna-, valko, kuin roséviiniäkin. Chateau Giscoursin punaviini La Sirène de Giscours (Margaux AOC) kuuluu arvostettuun kolmanteen kasvuluokkaan. Bordeauxin punaviinit ovat sekoiteviinejä ja ne valmistetaan Cabernet Sauvignonista ja Merlotista. Usein viineissä on myös lisäksi hieman Cabernet Francia tai Petit Verdotia apurypäleenä, näin myös La Sirène de Giscoursissa. 
Virallinen "Desperate housewives"-kuva sisältä linnasta.
Yllä linnan sisäpiha, oikealla hevostallit ja vasemmalla viinin valmistustilat.
Chateau Giscours:n tila on kooltaan 400 hehtaaria, joista 97 hehtaaria on viinitarhoja. Tarhojen maaperä on pääasiassa soraa ja hiekkaa. Köynnösten keski-ikä on lähes 40 vuotta ja niistä 70% on Cabernet Sauvignonia, 25% Merlot’a, 3% Cabernet Francia ja 2% Petit Verdot’a. Koko Bordeaux’n alueen viininviljelyala on noin 120 000 hehtaaria ja tuotanto noin 600 miljoonaa litraa. Bordeaux alueen osuus Ranskan viinintuotannosta on reilu kymmenesosa, ja köynnösala hieman suurempi.
Viinit muhivat kuukausitolkulla tammisissa tynnyreissä imien itseensä puun tanniinin aromin. Huippulaadukkaat tynnyrit eivät ole mitä tahansa puuta, vaan nimenomaani ranskalaista tammea! ;)
Chateau Giscours kuuluu siis Margaux'n laatuviinialueeseen eteläisessä Médocissa. Ja juuri Médocin alue on tullut tunnetuksi erityisen premier cru -luokituksen saaneista viineistään, jotka ovat siis niitä maailman halutuimpia.
Yläkuvissa vanhat hevostallit.

Alla illallispaikkana toiminut Ferme Suzanne, jonka linnan omistaja, kuuluisaa bordeauxilaista viinintuottajasukua oleva Edouard Cruse rakennutti vaimolleen vuonna 1875. Farme Suzannessa järjestetään häitä, gaala-illallisia ja konsertteja ympäri vuoden.
Yllä tarjoilijat valmistautumassa illan urakkaan.
Herkullinen illallinen alkoi lohi-, mascarpone juusto- & tomaatti-tartar kupilla, joka oli krunattu hummeriherkulla (hummeria jo toisen kerran viikon aikana, poikkeuksellisen tyylikästä!).  Pääruoaksi oli todella hyvä fillet mignon punaviinikastikkeella.
Sitten vähän brietä, kyytipoikana puljun omaa huippu punkkua, ja vielä jälkkäriksi mansikka-raparperi-marenki-ihanuus basilikajätskin kera!
Puuh, olipahan puristus aivonystyröille tämä viinivuodatus ja -setviminen! Ihan kuin olisi kouluesitelmää kyhännyt! Menikö jakeluun? Korjatkaa, jos sattui joitain virheitä, muuten tämä toimikoon itselleni "the wineinfo for dummies"-käsikirjanani!

Mieletön paikka ja kokemus! En tietenkään voi muuta, kuin lämpimästi suositella kaikille viinin, kulttuurin ja historian ystäville. Toivottavasti joskus osuu tilaisuus päästä tänne uudestaan, vaikkapa esittelemään paikkaa kaikkein rakkaimmilleni.

Bordeauxin matkan ensimmäisen osan voit lukea täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...