sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kulttuurit kohtaavat Lasten Vantaa Päivässä

Tänä sunnuntaina vietettiin Lasten Vantaa Päivää, sekä Kartanon Kevät 2016-tapahtumaa Hakunilan Kartanolla. Lähdimme Pienimmän kanssa kaksin viettämään laatuaikaa rakkaisiin lapsuuden maisemiini, Vilin vielä sairastaessa ja Nupskan huidellessa omissa riennoissaan. Lapsuuden kotini tosiaan sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Kartanolta, samoin ala- ja yläasteeni, lukio sekä kaikki harrastukseni. Näissä maisemissa käymme edelleen usein lasten ja koirien kanssa kävelemässä, vaikka tällä hetkellä asummekin toisella puolella kaupunkia.

Viime viikonloppuna vierailimme Korson kyläpäivillä, josta Pienimmälle jäi kivat muistot, ja moni siellä koettu juttu on putkahdellut pojan jutuissa viikon aikana. Nyt kun olimme kaksin liikenteessä oli hassua huomata, miten poika oli hurjan paljon ujompi ja pidättyväisempi, kuin sisarusten läsnäollessa.
Hakunilan Kartanon nykyinen hirsirakenteinen päärakennus on valmistunut vuonna 1905 ja sen on suunnitellut Armas Lindgren, mutta viljelysmaina alueen historia yltää aina 1500-luvulle saakka. Muistan kuinka koulukaverini asui perheineen kartanossa 1990-luvun alkupuolen tienoilla, aika hulppeaa mietin jo silloin. Muistan myös, kuinka Kartano tiluksineen oli myynnissä 2000-luvun alussa ja leikittelimme mieheni kanssa ajatuksella kartanon herruudesta ekana yhteisenä kotina. lmeisesti ostajaa ei tuolloin löytynyt, ja 2005 kaupunki osti satavuotiaan kartanon ja aloitti laajamittaiset entisöintityöt alueelle - niin rakennuksille, kuin puistoalueillekin.
Harmi, että aamupäivä oli vielä pilvinen ja muutamia sadepisaroitakin oli ilmassa. Tämä varmasti rajoitti kävijämäärää. Aluella oli erilaisia musiikki- ja tanssiesityksiä, poniratsastusta ja koiravaljakoita. Kartanossa oli meneillään näytelmä ja piharakennuksissa kasvomaalausta ja askartelupisteitä. Tallipihalle oli pystytetty myyntikojuja, joista oli mahdollista ostaa erilaisia käsitöistä ja kukkasia. Oli hienoa huomata, että samoin, kuin viime viikonloppuna Korsossa, kaikki aktivitetti oli ilmaista. Näin pystytään takamaan mahdollisuus, jokaiselle lapselle osallistua toimistaan.
Lisäksi oli hienoa, että tapahtumaan, niin järjestäjien, esiintyjien, kuin vierailijoidenkin ominaisuudessa osallistui ihmisiä eri kulttuuritaustoista. Saman huomasimme viime keväänä, kun osallistuimme erittäin onnistuneeseen lasten yleisurheilutapahtumaan Hakunilan urheilupuistossa. Hakunila on Vantaan monikulttuurisin kaupunginosa, ja se valittiinkin viime vuonna Suomen Kotiseutuliiton toimesta Suomen vuoden 2015 kaupunginosaksi. Perusteina juuri yhteisöllisyys ja monikultturisuus. Tämän päivän kaltaisia tapahtumia, joissa juuri kulttuuri on edustettuna, Hakunilalaiset järjestävät ahkerasti. Vaikuttaisi, että hurjan paljon on saaatu aikaan oman nuoruuteni aikaisista ongelmista ja jengiriidoista.
Pikkumies oli tosiaan ujolla tuullella, ja pääasiassa roikkui käsipuolessani. Poni-Haan heppoja ja  koiria tyydyimme seuraamaan vierestä. Onneksi puistoaluella oli paljon hauskaa ihmeteltävää ja antisosiaalista puuhaa, kuten pikkukivien veteen heittely.
Aikamoisen kuvasaaliin sain aikaiseksi, tässä vain murto-osa. Harmi, että aurinko skippasi nämä kemut. Kotiin viemisiksi ostimme ihastuttavan käsintehdyn mäyräkoiran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...