maanantai 16. marraskuuta 2015

Dagis-tutkimus

Mulla kun ei ole juuri muuta puuhaa, päätin ottaa osaa Helsingin Yliopiston ja Folkhälsanin Dagis-tutkimukseen ja saada päiviin vähän lisää vipinää. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää 3-6-vuotiaiden lasten elintapoja ja stressin säätelyä. Päiväkodissa esittelivät asian pintapuolisesti ja sen enempää miettimättä mitä ko. tutkimus vaatii, päätin osallistua - ja oikein molempien poikien voimalla! Äärimmäisen tärkeä aihe, eipä sillä! Ja yliopistotyöntekijänä haluan toki omalta osaltani auttaa kaikin mahdollisin tavoin tutkimusta, mutta jos olisin tarkkaan tiennyt urakan määrän, olisin ehkä näin jälkikäteen harkinnut kahdesti.

Viime viikolla sitten aloitimme projektin! Ensin Vilmerin kanssa, ja ensi viikolla sitten Pienimmän. Torstaina tutkijat olivat käyneet päiväkodilla ottamassa lapsesta mitat ja asentamassa vyötärölle liikettä seuraavan vyön. Kotiin saimme päiväkodista tukevan nipun erilaisia kaavakkeita, toimintaohjeita, sekä näytteenottovälineet sylkitestejä varten. Ilmeisesti osallistujajoukko oli melko suppea, sillä Vilmer kertoi olleensa ryhmänsä ainokainen kenelle vyö asennettiin..
Tehtävänämme on viikon ajan kirjata ylös lapsen heräämis- ja nukkumaanmenoajat, ulkoiluaika, sekä tabletin, tietokoneen, älypuhelimen ja telkkarin katseluun käytetty aika. Myös muut paikalla oloa vaativat tapahtumat, kuten piirtäminen, lukeminen ja legojen kokoaminen tulee merkitä ylös. Kolmen päivän ajalta (pe-su) tulee grammamääräisesti merkitä ylös kaikki mitä lapsi syö ja juo, oikein vesimääriä myöten. Samaan hommaan joutuvat lapsen hoitajat päiväkotipäivän aikana.

Nyt ollaan onneksi jo puoli välissä viikkoa ja järjestelmä on vähitellen tullut tutuksi. Mutta anoppiani lainatakseni "melekoone urakka" tässä on ollut. Suurimmat vastoinkäymiset ovat koituneet liikettä mittavaan vyön kanssa. Vaikka ohjeiden mukaisesti mainostin sitä pojalle huikeana superman-vyönä, ei hän sitä tietenkään halunnut pitää. Ja jos pojan kertoma siitä, että muille päiväkodissa vyötä ei laitettu (eli muut eivät tutkimukseen osallistuneet), pitää paikkansa, tavallaan ymmärrän häntä. Onhan hän ainoa siellä, jolla on kuulolaitteet. Ainoa oikeastaan lähes kaikkialla, jolla on kuulolaitteet. Ja taas yksi härveli lisää, jota muilla ei ole... Öisin poika ei ole laitetta suostunut pitämään, ja tämän olen hänelle suonut. Kaavakkeisiin tulee ilmoittaa myös aika jolloin laite ei ole ollut käytössä esim. suihkussa/saunassa.
Palkaksi samme itsellemme tulokset oman lapsen liikunnan määrästä ja ruokailutottumuksista. Sitä kyllä odotan mielenkiinnolla! 
Vaikeaa on ollut olla "tsemppaamatta" ruoan ja liikunnan määrässä normaalia enempää. Meille on toistaiseksi sattunut melko surkeat säät, mutta onpahan tullut riekuttua sadepäivinäkin pitkin metsiä. Äitikin oikein innostui leikkimään hippaa poikain kanssa, jotta saadaan mittari liikkeelle!

3 kommenttia:

  1. Täällä aloitettiin sama tutkimus kahden poitsun kanssa. Kieltämättä teetättää aika lailla hommaa mutta tutkimuksen aihe oli sen verran hyvä niin päätin osallistua.

    VastaaPoista
  2. Tsemppiä teillekin urakkaan! Meillä starttaa huomenna esikoisen tutkimusviikko! :)

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...