lauantai 17. lokakuuta 2015

Meidän ja muiden vihreä kirja

Meidän ja muiden vihreä kirja on aivan ihana kirja!
Teimme muutama viikko sitten poikien kanssa kivan löydön kirjastoautolta. Joo kyllä, meillä täällä pääkaupunkiseudulla on niinkin syrjäisiä kolkkia, että ainoat palvelumme rajoittuvat viikottaiseen kirjastoauton visiittiin. Tärkeä hetki, melkein viikon kohokohta! ;)
Pojat valitsivat itselleen muutaman kirjan ja minä otin tämän, sattumalta käteeni osuneen teoksen Nuppuselle, sillä tokalauokkalaisen keskittyminenkyky ja ymmärrys riittää varmasti jo tärkeään ympäristökasvatukseen. Toki maapallon, luonnon ja eläinten kunnioittaminen kuuluu meillä peruskasvatukseen, samoin kuin kierrättäminen ja kompostoiminen. Toki paljon on parantamisen varaa, mutta toivotaan että pojasta polvi paranee! Lisäksi kaikki lapsemme ovatkin/ovat olleet alueemme kestävän kehityksen päiväkodissa, jossa ympäristöasiat, kierrätys, metsäkasvatus ja oma hyötypuutarha ovat pääosassa lasten päiväkotiarjessa. Pojat saavatkin ensi viikolla viedä kirjaa mukanaan päiväkotiin ihmeteltäväksi. Sopii sinne kuin nenä päähän!
Meidän ja muiden vihreän kirjan on tehnyt Mary Hoffman ja Ros Asquith. Sen on suomentanut Maisa Tonteri ja kustantanut Lasten Keskus. Kirjan avainsanoja ovat ilmastonmuutos, planeetta, suojelu, uusiutuva energia, sukupuutto ja kierrätys. Osaa asioista olisin toivonut, että olisi viety  vielä hieman pidemmälle, mutta toisaalta lyhyehköt infokappaleet alustivat oikein hyviä keskusteluja ja pohdintaa minun ja esikoisen välillä. Lyhyet ja hauskat tekstiosiot tekivät kirjasta nopeatempoisen niin, että myös molemmat pojat jaksoivat kuunnella ja keskittyä kirjaan hienosti.
Lopussa on kivoja arkielämän vinkkejä kierrätyksestä ja tuunauksesta, joka sai tokaluokkalaisen miettimään omia kulutustomuksiaan aina vedellä lotraamisesta sähkön kulutukseen, sekä ainaiseen uusien tavaroiden haluamiseen.
Kirjan sivuilla seikkaili varsin vitsikäs kissa, jolla oli nasevia ja hauskoja kommentteja keventämään välillä varsin synkeiltäkin tuntuvia aiheita. Äidillä oli välillä hohottelussa pitelemistä.
Kaikken ilahduttavin asia oli kirjassa seikkalaivat erilaiset lapset. Oli lapsia jokaisesta maailman kolkasta, sekä erityislapsia, niin liikuntarajoitteisia, kuin muitakin apuvälineitä käyttäviä lapsia. Erityisesti mieltä lammitti alla olevassa kuvassa oleva poika, jolla oli korvantauskoje! Missään muussa kirjassa emme ole törmanneet kuulolaitetta käyttävään lapseen. Kyllä sydäntä lämmitti.
Kirjan tekijän omistuskirjoitus kiteyttää hienosti kirjan sanoman - "Veljenpojilleni Freddie ja George Sherrylle, joille tämä maa jää perinnöksi"
Ananaskoira nautiskelemassa lukuhetkestä, koskeettaahan kirjan teksti myös häntä!

2 kommenttia:

 1. Onpa kiva kirja! Itse koen tosi tärkeänä, että lapset oppivat ekologisia arvoja jo pienestä pitäen. Sekä käytännön tasolla seuraamalla, miten perheessä toimitaan että sitten myös kirjojen yms. kautta. Toivoisin, että ekologisuus ja ilmastonmuutos olisi laajemminkin esillä lastenkirjallisuudessa. Ne kun ovat isoja teemoja ja vaikuttamassa paljon meidän lastemme elämään ja tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä! :)

   Tuolta Lasten Keskus-linkin takaa pääsee muuteen tilaamaan ko. kirjaa.

   Poista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...