torstai 2. huhtikuuta 2015

Saaristolaisleipää pääsiäispöytään

Tosi raskas viikko takana. Piinaviikko, eikö niin? Pakko olla, tuntuu ihan luissa ja ytimissä. Kaikki asiat vaativat syvän huokauksen, ennen kuin niihin enempää ottaa osaa. Viime viikon hetkellinen himoshoppailun tuoma mielihyvä on mennyttä, ja ajatukset on suunnattava ensi viikon töihin paluuseen - häntä koipien välissä kolkuttelemaan puljun ovea. Sillä välin iloa on ammennettava jostain, ja tänään se tapahtui jauhopussin kautta. Aikaisemmin olen kirjoittanut, että leipominen ei varsinaisesti ole leipälajini, mutta tänään totesin, että onhan se! Leipälaji ennen kaikkea! Näppärästi pyöräytin parit saaristolaisleivät pöytään!
Kannattaa ehdottomasti kokeilla itseleivottua saaristolaisleipää, sopii varmasti hyvin pääsiäispöytään! Tämä resepti on eksoottisesti Kotiliedestä napattu muutama vuosi sitten, ja olen toteuttanut sen monen monituista kertaa. Tämän reseptin leivästä onkin muodostunut jo joulupöydän traditioherkku, joten miksei se sopisi myös pääsiäispöytään. Ohje on helppo, mutta vaatii kotona oleilua pitkän kohotus- ja paistoajan vuoksi.
Saaristolaisleipä Nauvosta


1 lpiimää
75 ghiivaa
3 dlsiirappia
3 dlkaljamaltaita
3 dlvehnänleseitä
3 dlruisjauhoja
1 rklsuolaa
10 dlvehnäjauhoja
voiteluun:
siirappia, vettä

Valmistusohje

  1. Lämmitä piimä varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva (tai kuivahiiva), siirappi, kaljamaltaat, vehnänleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1 1/2 tuntia liinan alla.
  2. Voitele kaksi kahden litran vetoista, pitkänmallista ja korkeareunaista leipä- tai kakkuvuokaa. Jaa taikina vuokiin.
  3. Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.
  4. Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. 
  • Maultaan vahvat saaristolaisleivät säilyvät hyvin. Saaristolaisleivät voi myös pakastaa.
Itse teen taikinan usein 1 1/2 kertaisena, koska kaapista löytyy kolme vuokaa. Menee siinä samalla vaivalla. Ja kun kulutus on kovaa, niin ei tarvitse olla heti leipomassa uusia. Ensimmäinen leipä kokonaisuudessaan hävisi jo iltapalalla parempiin suihin...
Kävimme muuten Nuppusen kanssa eilen Koiramäen Pajutallilla, huomenna luvassa juttua ja paljon,  paljon kuvia paikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...