sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Tyhjä talo, takatalvi ja takkatuli

Hiljaista. Näin hiljaista sunnuntaiaamua en muistakaan. Pojat lähtivät jo perjantaina isänsä kanssa mökille. Nuppusen kanssa olemme sillä välin viettäneet laatuaikaa leffaillan ja herkkujen merkeissä. Lauantaina hän meni kaverilleen yökylään, joten nyt olen herännyt tähän kalseaan aamuun ihan itsekseni. Koirakin on mökillä remuamassa. Hiljaisuus katkeaa aamukahvin porinaan ja huumaavaa aamukahvin tuoksuun. 
Kunnon takatalvelta lumikinoksineen taisimme vielä säästyä, mutta viime yö on viilentänyt torpan niin, että varpaita palelee. Nyt takkaan tuli ja nautiskelemaan tästä pienestä harvinaislaatuisesta hetkestä ennen joukkuevoimistelun asemalle lähtöä.
Takka on paitsi lumoava tunnelman luoja, myös iso apu lämmityskulujen kurissa pitäjänä. Suuri omakotitalo ja suorasähkölämmitys on yhdistelmä, jossa takan ja ilmalämpöpumpun käyttö säästää pitkän pennin. Ainakin meillä. Olohuoneessa kohoaa massiivinen valkoiseksi rapattu, paikallaan muurattu tiilitakka. Nuohoojan mukaan huippuyksilö. Sen hän kertoo joka vuosi, kun käy tulisijan huoltamassa. Talvipakkasilla takka lämpiää joka toinen päivä ja näin keväälläkin paristi viikossa. Pikku pakkasilla kämpän saa lämpimäksi yhdellä pesällisellä ja -30 asteen kova pakkaskeli vaati kaksi.
Kun lapset olivat vielä pienempiä, takkan lämmittäminen jäi aina iltaan lasten suunnatessa jo  nukkumaan. Kun takka sijaitsee keskellä olohuonetta, jossa koko perhe viettää aikaa, on liian iso todennäköisyys, että pienet uteliaat kädet ovat jossain vaiheessa tulikuumaa takkaluukkua hipelöimässä. Nyt, kun lapset pääsääntöisesti ymmärtävät puhetta(?), voi takkaan laittaa valkean vaikka näin sunnuntaiaamun ratoksi. Nyt olen toki yksin, mutta näitä tilanteita on ollut niin harvoin, ettei niillä ole taloa lämpimäksi saanut...
Aamukahvi ja takkatuli hämärässä pakkasaamussa on lyömätön yhdistelmä, mutta kyllä se maistuu näin kevätauringon paisteessakin. Tämän viikonlopun voimalla jaksaa taas pitkään. Poikia on jo kova ikävä. Illalla hulabaloo taas jatkuu, onneksi. Viimeinen siemaus kupposesta ja kohti sunnuntaipäivän rientoja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...