perjantai 20. maaliskuuta 2015

Taloprojekti - Satavuotias Kivilinna

Pikku projekti - kuinka satavuotias kivilinna saatetaan tähän päivään, asumiskuntoon nykytalotekniikalla, alkuperäistä arkkitehtuuria kunnioittaen. Nyt kun talokaupat on viimeistellyt, pääsen vihdoin jakamaan tämän postauksen kanssanne! Projekti ei toki ole meidän, sen varmasti arvasitte, vaan mieheni siskon ja hänen miehensä! Senkin varmasti joku arvasi! ;) Heille jo kolmas "kuinka talovanhus loihditaan tähän päivään"-projekti.
Kävimme viime viikonloppuna lauantaipäivän ratoksi tutustumassa tähän vuonna 1914 rakennettuun kivitaloon, joka sijaitsee pääkaupunkiseudulla. Remontoija pariskunnan tuntien tiesimme, että jotain varsin karua on luvassa - rappioromantiikkaa, niin kuin he asian osuvasti ilmaisivat! Talo oli mansardikattoineen sekoitus Peppi Pitkätossun Huvikumpua ja jonkun kauhuelokuvan kummitustaloa - varsin vaikuttava näky siis!
Urakka alkaa viikon päästä salaojituksen, sekä uuden katon ja tien teolla. Sen jälkeen siirrytään kellarikerrokseen vesi-, lämmitys- ja viemärijärjestelmään käsiksi. On välipohjien purkua, rappausten uusimista ja vaikka mitä, ennen kuin itse sisätilojen pintoihin päästään käsiksi. Talosta löytyy kuulema kaikki vanhan talon haasteet, mutta samalla hillitön potentiaali. Eri alojen remonttiporukat ovat vuoronperään innostuneet huikeasta projektista. Keittiö ja kylpyhuone siirtyy toisiin tiloihin ja koko pohja laitetaan uuteen uskoon. Yksityiskohdat valokuvataan ja pyritään säilyttämään mahdollisimman tarkoin. Talon neljässä yli 100 m2 kerroksessa puuhaa riittää joksikin aikaa. Pihasuunnitelmatkin ovat jo käynnissä ja 1200 m2 tontille jokunen suunnitelma mahtuukin mutta eivät taida olla vielä tämän kevään ohjelmistossa.Erityisesti ihastuin pääsisäänkäynnin edustalla olevaan pylväikköön, talon luonnonkivijalkaan sekä näihin luonnonkivi rappusiin, joita oli ympäri puutarhaa.  Alla kuvia sisätiloista. Talossa on asuttu viimeksi yli kaksi vuotta sitten. Keskimmäisissä kerroksessa oli laminaatit ja toimiva keittiö tyyliä 90-luku. Mutta hämähäkinverkoista päätellen loppusiivous oli jäänyt edellisiltä asukkailta tekemättä.. ;) Ylempi kuva ullakolta. Alemmassa kivinen porraskäytävä.
Kellarikerroksen kallioseinä. Tähän sopisi kiva pieni tunnelmallinen viinikellari.

Itse tällaisen projektin aloittamisen ajattelukin saa minut huokaamaan, ei olisi meistä tähän. En edes tiedä mistä pitäisi aloittaa tai keneen olla yhteyksissä. Ja jos tuttavapiiristäni joku muu olisi esitellyt tämän uutena kotinaan, olisin ollut kauhuissani. Mutta tulevat asukkaat, sekä heidän valtava määrä tietoa ja taitoa tulevat tekemään tästä ällistyttävän upean, se on varmaa. Innolla jään odottelemaan työntuloksia!

1 kommentti:

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...