maanantai 16. maaliskuuta 2015

Perunan ja punajuuren pyhä liitto

"Pyhä liitto" on ehkä yliampuva ilmaisu. Ainakin mukavan raflaava ja voimakaskaikuinen tuossa, heti otsikossa. Jääköön siis siihen. ;)
Viikonlopun tohina tuntuu kropassa. Ihminen on tehty toimimaan, mutta jos mieli on mennyt rikki tai menettänyt parhaan teränsä, ei pystykään enää toimimaan. Nyt kun on taas pitkästä aikaa toimittu, onkin kroppa rikki, tai ainakin uupunut ja väsynyt. Kuka tämän epäkelvon systeemin tai olennon on kehitänyt?
Onneksi hyvä ruoka hoitaa molempia - mieltä ja kehoa! Siispä aloitetaan tämä viikko herkullisen pöperön merkeissä!
Meillä syödään perusruokaa, jonka pyrin tekemään alusta loppuun itse. Valitsen kotimaisia raaka-aineita, sekä luomua sen mukaan minkä kukkaro antaa myöden. Myös leivät leivon mahdollisuuksien mukaan omassa uunissa. Mutta gluteiinittomat-, raakaruoat sekä muut trendijutut ovat jääneet kokeilematta, koska toistaiseksi ei ole ollut niille tilausta, eikä tarvetta. Mutta kasvisruokia meillä tulee syötyä liian vähän. Joka viikko jotain, mutta useampikin kasvispöperöpäivä saisi viikottaiseen ruokalistaan sopia. Vakio repertuaariin kuuluvat, kesä- ja tomaattikeitot, kuskus-kasvispöperöt, syksyllä sieniruoat (risotot ja kastikkeet), sekä tämä punajuurikiusaus. Joka ei sekään ole mikään kevyt kevätruoka, vaan enemminkin syksyn sadonkorjuuaikaan sopiva. Mutta ei se mitään, meillä syödään sitä tänään, joten laitan reseptin myös tänne.

Punajuurikiusaus

Ainekset:
- 3 suurehkoa punajuurta
- 4 suurehkoa perunaa
- 1 sipuli
- 1 iso omena
- 1 fetapala tai esim. vuohenjuustoa n. 250 g
- 3 dl ruokakermaa, tai herkkusuille kuohukermaa tai edellisten sekoitusta
- timjamia
- mustapippurirouhetta
- suolaa1 tl

Ohje:
- kuori ja suikaloi kasvikset
- freesaa pannulla n. 5-10 minuuttia (lisää omena vasta loppuvaiheessa)
- kippaa kasvikset uunivuokaan
- murustele joukkoon feta tai vuohenjuusto
- lisää kerma ja mausteet
- sekoita ja laita uuniin
- paista uunissa 225 asteessa kannen alla tunti (tai jopa pidempään)

Tällä kertaa käytin tuoretta timjamia, mutta kuivattukin käy. Pikaversion kiusauksesta voi tehdä pakastealtaan peruna-sipulisekoituksesta ja esikeitetyistä punajuurista. Täytyy vain kuoria omena!

4 kommenttia:

  1. Pus ja hali ystäväiseni! Soitellaan, yritinkin jo viikonloppuna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos aivan ihanasta ruokaohjeesta!! Menee kokeiluun mitä pikimmiten <3 Sinun sisäinen systeemisihän on niin hieno. Kukaan, oikeasti kukaan ei voisi kestää sellaista pyöritystä mitä olet kestänyt! Tämän uupumuksen ansiosta sinulla on mahdollisuus hiljentyä oman itsesi äärelle - mitä sinä tarvitset ja kaipaat, levon lisäksi? Minä tiiän, mistä puhun. Kaksi kertaa saman kokenut ja sieltä on noustu. Joka päivä silti harjoitellaan ja pidetään mielessä se, että omaa itseä ei saa unohtaa. Muista olla itselles armollinen <3

    VastaaPoista
  3. Ihania sanoja taas Johanna! Muista sinäkin lasten ja opiskelun keskellä oma aikasi, varmasti on rankkaa!

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...